2021-08-22 09:28:29• hírek • közlemény

Szombaton is igazi programkavalkád várta a PMN-ezőket

A 20. Partiumi Magyar Napok negyedik napján sem lehetett okuk panaszra mindazoknak, akik minőségi, az egész családnak ideális kikapcsolódási lehetőségeket kerestek a programfüzetben: a Kossuth-kerti gyerekprogramok szinte reggeltől estig tartottak a Zsuzsi-színpadon, de ugyanitt volt néptánc is, a Borudvarban helyismereti kvízre várták a kihívásra vágyó csapatokat, a park másik felében izgalmas főzőverseny zajlott, és persze számos fantasztikus koncert is belefért még ezeken kívül a napba.

Megáldották a székesegyházat


Szombat délelőtt ünnepélyes szentmise keretében áldották meg a Szatmárnémeti épített örökségének részét képező római katolikus székesegyházat, melyet a hívők már egy nappal korábban, a Szent István napi koszorúzáskor is megcsodálhattak. A liturgia részeként Schönberger Jenő megyéspüspök szenteltvízzel meghintette és megtömjénezte a külső falakat, ezzel a Jóisten oltalmába ajánlva az épületet. A liturgia záró áldását követően felszólaltak a meghívott vendégek is: Ferenc pápa áldását Miguel Maury Buendía apostoli nuncius tolmácsolta a szatmári közösség felé, majd Aurel Perca bukaresti érsek osztotta meg ünnepi gondolatait az eme kivételes alkalmon összegyűlt közösséggel. Ezt követően Semjén Zsolt, Magyarország miniszerelnök-helyettese, Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese, Cseke Attila romániai fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter, Pataki Csaba megyei tanácselnök, valamint Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere üdvözölte a székesegyház rég várt megújulását.


Igazi programkavalkád


Szombaton is folytatódott a bábelőadások, színházi előadások sora. A szatmári közönség is megtekinthette a marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadását: a Lázadni veletek akartam Bódi Attila azonos című regénye alapján készült. Idén sem maradt el a biciklis családi ügyességi és gyorsasági verseny sem, amely idén is megmozgatta a családokat. 


A 20. Partiumi Magyar Napok fő helyszínének számító Kossuth-kertben már kora délelőtt megindultak a programok: a Zöld házban 10 órától a Szamos Diákirodalmi Kör vers-antológia kötetének bemutatójára, majd egy kerekasztal-beszélgetésre került sor, melyen a jelenlevők azt boncolgatták, milyen hatást gyakorolt a járványhelyzet a fiatalok kapcsolataira. Kicsit távolabb, a Zsuzsi színpad elé főként a gyerekeket várták, hisz 10 órától a Veronaki Zenekar koncertezett, majd a zalaegerszegi Griff Bábszínház mutatta be Weörös Sándor Csalóka Péterét. A délután a néptánc jegyében zajlott, de este ismét visszatértek a griffesek, hogy egy újabb nagyszerű előadással, a Széttáncolt cipellőkkel kápráztassák el a legkisebbeket, és nem csak.



Hasonlóan izgalmasan alakult az délután a Partiumi Borudvarban is, ahol amellett, hogy a régió legfinomabb nedűit lehet kóstolgatni, 15 órától Erdély közkedvelt kvízmestere, Kovács Zsolt várta helyismereti kvízre az előzetesen regisztrált csapatokat. KoZso alaposan felkészült erre az alkalomra is, hisz tarsolyából számos izzasztó kérdés került elő, de szerencsére a vidám hangulatú csapatok ügyesen vették a kvízmester akadályait. Ha pedig már az agytekervényeket sikerült kellőképp bejáratni, akkor a szervezők arról is gondoskodtak, hogy a Borudvar látogatóinak tánctudása se kopjon meg: 18 órától a retrósan lerobbant hangzással és fordulatos szövegekkel érkező Konyha lépett a Catena színpadra, majd a 20 órától a Kaukázus teremtett igazi bulihangulatot, az este legvégén pedig DJ Pumi pörgette a lemezeket.



A szombati nap fénypontja azonban kétségtelenül a Kowalsky meg a Vega koncertje volt, mely nem csak az Ecomatrix színpada előtti teret töltötte meg, hanem a sétányokat is, hisz a kivetítőknek köszönhetően még a távolabb állók sem maradtak ki e frenetikus élményből.


Összecsaptak a kötényesek


A minden évben nagy népszerűségnek örvendő gasztrocsata a hagyományokhoz híven idén is két színtéren zajlik: összemérik tudásukat a bográcsosok és a halételek mesterei is. Az első összecsapásra szombaton került sor, s noha több, titkos receptekkel bőven felszerelkezett csapat is versenybe szállt, végül a Rokonlelkek bográcsában rotyogó fogás bizonyult a legjobbnak, így ők vihetik haza a mutatós kupát, az oklevelet és az ezek mellé járó ajándékot. Vasárnap a kötényesek harca a halételek versenyével folytatódik. A startpisztoly ez alkalommal is pontban 9-kor dördül majd el, az eredményhirdetésre pedig 15 óra környékén kell számítani.



Az állandó programok is rengeteg érdeklődőt vonzottak


Két koncert között sem unatkozhatnak a PMN-ezők, hisz a Kossuth-kert rengeteg állandó programmal várja őket. Az Aranykapu Kulturális Egyesület szervezésében megnyílt a Partiumi Mesterségek utcája, ahol népművészeti kiállítás és vásár, illetve hagyományos mesterségek bemutatója zajlik folyamatosan, de nem hagyták otthon a játszókertet és a hagyományos magyar gyógyító sátrat sem. Alig egy kőhajításnyira a Borókagyökér Egyesület is rengeteg izgalmas programmal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt, de a szünetekben természetesen a borókás kézművesek portékái közül is lehet válogatni. Nyitva van továbbá a Szatmári Termékek Vására, ahol a helyi termelők, gazdák és kézművesek várják a látogatókat, kiknek standjainál mindig kiváló minőségű, védjeggyel rendelkező termékeket lehet beszerezni.


A programfüzet mindezeken túl is számtalan izgalmas eseményt és foglalkozást tartogat az érdeklőknek, ezért mindenképp érdemes felkeresni a régióünnep felületeit, a partiuminapok.ro honlapot és a Partiumi Magyar Napok Facebook-oldalát is.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: